Cultural TV

IL VIAGGIO DE REIMS | Valencia

Categoria: Música

Descripción del evento

OPERA · VALENCIA

 

A pesar de todo, Europa.
Con este precepto podría excusarse la reunión en 1825 en un emblemático balneario francés, El lirio de oro, en Plombières-les-Bains, de algunos representantes de las nacionalidades más destacadas de Europa, que pretenden asistir en Reims a la coronación de Carlos X tras las turbulencias napoleónicas. Europa que se pelea y se reúne y se celebra; el viaje que nunca acaba de una Europa como unidad espiritual, a pesar de su diversidad de sus tópicos nacionales. A pesar de todo, una risueña y jovial Europa.

 

La cita con el bel canto la protagoniza Rossini, en la producción de referencia de Il viaggio a Reims en tiempos recientes, la ideada por Damiano Michieletto para la Ópera de Ámsterdam en 2015, que posteriormente ha triunfado en Copenhague, Roma, Moscú, Melbourne… allá donde ha ido. Nueva colaboración de Michieletto con Les Arts, donde anteriormente ha producido L’elisir d’amore o La damnation de Faust. El reparto lo conforman sólidas y jóvenes voces rossinianas del panorama lírico actual, como Albina Shagimuratova, Misha Kiria o Ruth Iniesta, junto a otras que han pasado por el célebre festival de Pésaro, tras la estela de Alberto Zedda, como Mariangela Sicilia, Ruzil Gatin o Sergey Romanovsky, además de la participación de la ganadora de los Opera Awards 2019 a la mejor voz joven, Marina Viotti. En la concertación entre foso y escena, el maestro romano Francesco Lanzillotta, quien también dirige dos nuevas producciones de Viaggio en 2019 en Dresde y Seúl, y ha sido aclamado recientemente en las óperas de Fráncfort y Zúrich.

 

______________________________

 

L’acció se situa al balneari ‘L’assutzena d’or’ a la localitat francesa de Plombières-les-Bains, el maig del 1825. Madame Cortese, propietària de l’establiment, es troba preocupada per l’atenció que rebran els hostes, que pernocten allí durant el seu viatge a Reims per a presenciar la coronació de Carles X. De la satisfacció dels clients depén el futur del seu negoci, que va conéixer temps millors.

 

Apareix la comtessa de Folleville, inquieta davant la tardança de la diligència que ha de conduir-la a Reims. Quan s’assabenta que aquesta ha tingut un accident es desmaia. En recobrar-se lamenta la pèrdua del seu vestuari, encara que se sent alleujada en veure la seua criada amb la caixa d’un barret que han pogut recuperar del desastre.

 

Els viatgers es reuneixen per a esperar els nous cavalls i així prosseguir la marxa; entre aquests, el cavaller espanyol Don Álvaro i el comte rus Libenskof, que rivalitzen per l’amor de la marquesa polonesa Melibea; també Don Profondo, antiquari italià, i el baró alemany Trombonok, divertits amb els flirtejos dels enamorats. Quan sembla que la cosa anirà a més, se sent una arpa fora d’escena i la veu de la poetessa romana Corinna entona una oda a l’amor fraternal que retorna la serenitat als presents. L’escena es buida.

 

Lord Sidney, cavaller anglés, apareix per a lamentar-se del seu amor no correspost per Corinna. Don Profondo l’interroga sobre unes antiguitats i l’anglés marxa just abans que la poetessa i la seua amiga Delia apareguen. Quan Corinna es queda a soles arriba el cavaller francés Belfiore, que li declara el seu amor, però és rebutjat per ella. Don Profondo, que ha vist l’escena, riu en imaginar la reacció de la comtessa si sabera la infidelitat de Belfiore i després entona un divertit monòleg descrivint els viatgers i les seues nacions en funció del contingut de cada equipatge.

 

De nou van apareixent els impacients hostes, que queden desencoratjats per la notícia que no és possible contractar nous cavalls: el viatge acaba en aquesta parada. Madame Cortese aporta la solució amb una carta que li anuncia grans festejos a París després de l’acte de Reims. La comtessa Folleville convida tots a la seua casa parisenca, a la qual arribaran en la diligència de l’endemà. Per a amenitzar l’espera, organitzaran un banquet amb els diners que pensaven gastar a Reims. Una vegada han marxat els viatgers, Trombonok reconcilia Melibea amb Liebenskof.

 

Al jardí es prepara el banquet, per al qual Trombonok ha aconseguit una orquestra. El sopar s’amenitza amb cançons entonades pels comensals, per a finalitzar amb una improvisació a càrrec de Corinna dedicada a la coronació de Carles X, que és ovacionada per tots amb víctors a França.


Aron MultimediaCanal EnfermeríaCultural Televisión

Lugar
CIUDAD DE LAS ARTES Y LAS CIENCIAS
Valencia
Mapa
CIUDAD DE LAS ARTES Y LAS CIENCIAS - Valencia
Cerrar
Eventos relacionados